ua

Всі новини

structure

Участь УІЕСР у Семінарі UPOV

08/07/2021

Повернутись

27 травня 2021 р. представники Українського інституту експертизи сортів рослин (УІЕСР) узяли участь у Семінарі щодо прав селекціонера щодо зібраного матеріалу, що організовано Бюро Міжнародного союзу з охорони нових сортів рослин (UPOV) в штаб-квартирі UPOV (Женева, Швейцарська Конфедерація) за допомогою он-лайн засобів.

Модератором Семінару виступив пан Пітер Баттон, заступник Генерального секретаря UPOV. Семінар складався з 2 сесій: Досвід стосовно зібраного матеріалу; Сфери для розгляду стосовно зібраного врожаю.

Під час семінару відповідно до порядку денного заслухано доповіді: Огляд рекомендацій UPOV щодо права селекціонера стосовно зібраного матеріалу, Судова справа в Нідерландах щодо амарилісу, Судові справи в Китаї з акцентуванням на деревні види, Судова справа в Європейському Союзі щодо мандарину, Роздуми про останні судові справи (Німеччина), Роздуми про розвиток та мета права селекціонера стосовно зібраного матеріалу, Перспективи селекціонерів тощо.

Метою семінару є обмін інформацією про право селекціонера щодо матеріалу зібраного врожаю.

Відповідно до Акта 1991 року Конвенції UPOV, право селекціонера поширюється на зібраний матеріал, якщо такий було отримано через несанкціоноване використання розмножувального матеріалу, і якщо селекціонер не мав можливість скористатися своїм правом щодо розмножувального матеріалу.

Семінар надав можливість поділитись досвідом у судових справах та перспективи забезпечення прав селекціонерів на зібраний матеріал. У документі UPOV / EXN / HRV / 1 "Пояснювальні примітки щодо актів стосовно зібраного матеріалу згідно із Актом 1991 р Конвенції UPOV”, розглядається це питання. документ доступний за адресою: https://www.upov.int/edocs/expndocs/en/upov_exn_hrv.pdf.

У Семінарі узяли участь представники Бюро UPOV, країн-учасниць UPOV та керівники організацій, що представляють селекціонерів/селекційні компанії, майже 2000 учасників.

Від Українського інституту експертизи сортів рослин (УІЕСР) у заході взяли участь:

  • Ткачик Світлана Олександрівна, заступник директора, канд. с.-г. наук.;
  • Гринів Світлана Миколаївна, завідувач відділу експертизи на відмінність, однорідність та стабільність сортів рослин, канд. с.-г. наук.;
  • Костенко Наталія Петрівна, завідувач сектора методичного забезпечення відділу експертизи на відмінність, однорідність та стабільність сортів рослин, канд. с.-г. наук.;
  • Якубенко Наталія Борисівна, завідувач сектору міжнародного співробітництва відділу науково-правового забезпечення та міжнародного співробітництва.

Повернутись