ua

Всі новини

structure

Представник Українського інституту експертизи сортів рослин взяв участь у семінарі «ДНК методи та сортова сертифікація» (Королівство Нідерланди)

14/12/2017

Повернутись

З 20 по 22 вересня 2017 р. в м. Рулофарендсвен (Королівство Нідерланди) завідувач відділу Центру сертифікаційних випробувань Присяжнюк Лариса Михайлівна взяла участь у семінарі «ДНК методи та сортова сертифікація», який пройшов на базі Нідерландської інспекційної служби з овочівництва та садівництва (Naktuinbouw).

Під час семінару відбулись лекції та практичні заняття в лабораторіях де проводять молекулярно-генетичний аналіз.

Основні теми лекційних занять: презентація діяльності Naktuinbouw та основні підходи ідентифікації сортів, основи організації ДНК прокаріотів, методи відбору проб та формування лабораторного зразка, типи молекулярних маркерів та їх основні напрями їх застосування, ознайомлення з системою акредитації ISTA та основні розробки щодо використання ДНК при ідентифікації сортів відповідно до правил ISTA, ОЕСD та розробки щодо використання ДНК для сертифікації в рамках системи ОЕСD та ін.

Практичне навчання: самостійна робота з оцінки алельного стану мікросателітних локусів за допомогою SSR-маркерів (на прикладі картоплі), яка включала: опис морфологічних маркерних ознак бульб картоплі, підготовка та відбір зразків для екстракції ДНК, процедуру виділення ДНК твердофазним методом, оцінка кількості та якості отриманої ДНК, підготовка та проведення ПЛР, оцінка отриманих ампліконів, розрахунок генетичних дистанцій між досліджуваними сортами картоплі в межах групи та підгруп.

news-item

news-item

news-item

news-item

news-item

news-item

Повернутись