ua

Всі новини

structure

ОЦІНКА МОРОЗОСТІЙКОСТІ РОСЛИН МЕТОДОМ ПРЯМОГО ПРОМОРОЖУВАННЯ У ВИСІВНИХ ЯЩИКАХ

10/02/2023

Повернутись

Науковці Українського інституту експертизи сортів рослин здійснили перевірку дотримання методики кваліфікаційної експертизи сортів рослин на придатність до поширення з визначення морозостійкості сортів озимих зернових культур за штучного проморожування. Встановлення морозостійкості сортів озимого типу розвитку здійснюється на базі Миронівського інституту пшениці імені В.М. Ремесла НААН України за договором «Вивчення, аналіз та оцінка морозо-зимостійкості сортів озимих зернових культур у 2023 році».

Для оцінки стійкості сортів зернових озимого типу розвитку за морозостійкістю, проморожування проводять в низькотемпературних камерах. Інтервал проморожування 2 °С (-16,0оС та -18,0оС для пшениці м’якої та спельти;   -14,0оС і -16,0оС для пшениці твердої), експозиція проморожування 24 год. Після поступового розмерзання, ящики з рослинами розміщують в приміщенні та готують до відрощування. Попередній підрахунок живих і відмерлих рослин проводять через 10−12 діб, остаточний – через 15−16 діб. З метою забезпечення ефективності охорони об’єктів інтелектуальної власності селекційних досягнень та захисту прав селекціонера, дотримання конфіденційності заявки на сорт рослин невикористані рештки насіння знеособили шляхом змішування та утилізували подрібненням.


news-item

news-item

news-item

news-item

news-item

news-item

news-item

news-item

Повернутись